Khamis, 17 Mei 2012

Cantikkan rambut semudah ABCHari nie syiera nak berkongsi dengan korang nak cantikkan rambut semudah ABC (bukan Air Batu Campur) . Yew sekarang zaman dah serba moden. Nak kurus LONDON ada, nak muka cantik NEW YORK ada, dari botak nak ada rambut balik YUN NAM ada. So ape nak susah hati lagi macam-macam ada. Tapi kalau takde duit pun tak guna juga. Jadi syiera pegang pada prinsip yang satu N0 MONEY, NO TALK. Bukan apew cakap banyak tarak guna kalau duit takde ma. Oppsss, sory melalut banyak plak.

Okew syiera taw ramai yang ambik berat tentang penjagaan rambut sebab bagi seorang perempuan rambut merupakan aset utama mereka. Begitu juga aku, tambah-tambah kalau rambut merosot atau mengerbang lagi la tenson bukan apew rimas pala otak nak menyikat bagi elok kembali. Tanpa penjagaan yang tak sempurna rambut akan jadi tak elok dan mudah berbau. Sekarang nie pon banyak jenis-jeis syampoo yang ada kat pasaran tak kira la murah ke, mahal ke tapi okew. Tapi syiera suka guna syampoo sunsilk kaler pink.


tiga nie mesti kena ada. Syiera kalau conditioner sunsilk kaler lain pon takpe tapi kalau syampoo dan leave-on mesti nak kaler pink. Kalau nak taw syiera nie kipas susah mati kaler pink. Selain itu bukan hanya syampoo jew yang dapat cantik dan mewangikan rambut, limau nipis juga boleh cantik dan mewangikan serta menyegarkan kulit kepala.Limau Nipis Mewangikan Rambut: Potong dua biji limau nipis melintang. Kemudian gosokkan ke kulit kepala yang telah dibasahkan. gosok rata sehingga air limau meresap ke akar rambut. biarkan beberapa minit sebelum dibilas.

Lembut Rambut: Sebelum anda mencuci rambut anda, ada baiknya anda melumurkan sedikit minyak baby ke rambut anda, sebaiknya jika anda hendak mencuci rambut anda sebelah pagi elok anda melumurkan minyak baby pada sebelah malamnya. Tapi jika anda sesuntukan masa...lima minit sebelum pun boleh juga tapi hasilnya tidaklah seberapa. Selepas itu barulah anda menbasuh rambur anda seperti biasa.Apabila rambut anda sedah kering anda akan dapat rasa kelembutannya.

Senang kan??duit pon tak banyak nak kena kuar semata-mata nak cantikkan rambut tapi tengok juga la kemampuan kita sendiri, kalau ada rezeki lebih tak salah nak beli apew pon yang penting mampu.

Pergi ke kota naik kereta mama,
Jangan dilupakan petua-petua orang lama.

*klik sini kalau nak lebih banyak petua-petua lain0 sedang mengumpat: